Unitat de Cirurgia bariàtrica
SERVEIS DIFERENCIALS
La cirurgia bariàtrica és el conjunt de procediments quirúrgics utilitzats per tractar l’obesitat. Busca una disminució del pes corporal i és una alternativa al tractament amb altres mitjans no quirúrgics, en què el sistema digestiu és alterat amb la finalitat de disminuir la quantitat de menjar que ingressa a l’organisme. Com a resultat, s’espera modificar el procés natural de digestió per facilitar la pèrdua de pes i millorar o guarir malalties associades a l’obesitat.
La indicació primordial és per a aquells casos en què el tractament mèdic amb dieta, exercici, medicaments, canvis de conducta, activitats físiques i suport psicològic, fracassa en aconseguir una pèrdua de pes sostinguda.
Per tant, és un tractament amb la supervisió de cirurgià bariàtric, mèdic, psicòloga i nutricionista.
Aquesta cirurgia està indicada en persones entre els 16 i 65 anys, i és indicada segons l’Associació Americana de Cirurgia Metabòlica i Bariàtrica (ASMBS) en individus amb:
- IMC igual o superior a 50 kg/m²;
- IMC igual o superior a 40 kg/m², sense comorbiditats associades;
- IMC igual o superior a 35 kg/m² i la presència d’1 o més comorbiditats associades com hipertensió, hiperlipidèmia, apnea obstructiva del son, síndrome d’hipoventilació, fetge gras, asma, reflux gastroesofàgic, incontinència urinària, artritis de metabòlic…
Aquesta cirurgia també proporciona millores en l’àmbit social i psicològica, disminuint el risc de depressió i ajudant a augmentar l’autoestima, la interacció social i la mobilitat física.
Principals avantatges
A banda de la pèrdua significativa de pes, la cirurgia bariàtrica també millora les malalties associades a l’obesitat, i millora o guareix malalties com ara:
- Hipertensió arterial;
- Insuficiència cardíaca;
- Insuficiència respiratòria;
- Asma;
- Diabetis;
- Colesterol alt.
Tipus de cirurgia bariàtrica
Bypass gàstric
És una cirurgia mínimament invasiva en què el metge, mitjançant cirurgia laparoscòpica, redueix la mida de l’estómac en un 80%, n’extreu ¾ parts i adquireix forma de tub. Es conserva l’anatomia i el funcionament natural de l’estómac, que conserva el sistema d’omplert i buidatge natural.
Aquest tipus de cirurgia té excel·lents resultats, ja que permet perdre fins al 70% del pes inicial, però té més riscos i la recuperació és més lenta. A banda del fet que requereix un control rigorós amb un nutricionista per suplementar les vitamines i minerals que es poden veure afectats.
Sleeve Gàstric o gastroplàstia vertical
És una cirurgia mínimament invasiva on el metge mitjançant cirurgia laparoscòpica redueix la mida de l’estómac en un 80%, extraient ¾ parts del mateix i l’estómac adquireix forma de tub. Es conserva l’anatomia i el funcionament natural de l’estómac, que conserva el seu sistema d’omplert i buidatge natural.
D’aquesta manera s’aconsegueix una restricció de la quantitat d’aliments que ingereix el pacient a causa de dos mecanismes:
- La capacitat de l’estómac és més petita.
- L’extirpació parcial de l’estómac fa que el pacient segregui menys grelina, una hormona reguladora de la gana.
El pacient tindrà sensació de sacietat després de la ingesta de menys aliments.